KRM

H for hermetikk!

Mange forbinder hermetikk med blikk eller aluminiumsboks, men hermetikk er ikke emballasje, men en metode for å bevare mat uten å tilsette konserveringsmidler. Det viktigste er at emballasjen er lufttett.

Oppfinneren av hermetikk var franskmannen Nicolas Appert, som i 1809 vant en konkurranse utlyst av Napoleon for å bedre matforsyningen til troppene sine i Russland. Appert la matvarene i glasskrukker, som ble kokt. Dette gjorde at holdbarheten på maten ble forlenget med flere uker. 50 år etter dette forsøket, fant Louis Pasteur ut hvorfor maten holdt seg lengre etter hermetisering.

Den første som drev hermetikkfabrikk i Norge, var Christian August Thorne i Drammen. Han hermetiserte kjøtt, fisk og grønnsaker til hær, marine og seilskuter.

Fra starten i Drammen spredte hermetikkindustrien seg til hele Norge. Det viktigste produktet for den norske hermetikkindustrien ble etter hvert norske sardiner, laget av sild eller brisling.

I alt kjenner vi til 839 norske hermetikkfabrikker, de er listet opp her.

Kjenner du noen flere? Send gjerne en e-post til erik.bergsagel@museumstavanger.no.


Illustrasjon: Erik Bolstad, snl.no

H for hermetikk!