Tin Can Day

Hermetikkboksdag og Røykesøndag

05. feb. 2023 KL. 11:00 - 16:00

5. februar feirer vi oppfinnelsen av hermetikk-teknikken og hermetikkboksen på IDDIS Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum. Vi røyker fisk i ovnen, byr på omvisninger, og i familieverkstedet Petit kan barn og voksne pynte sin egen fiskebolleboks med blikk og bling.

I USA feires dagen 19. januar og kalles Tin Can Day. Feiringen av Tin Can Day er til minne om det første amerikanske patentet på hermetikkboks. Det ble gitt 19.januar 1825 til Ezra Daggett og Thomas Kensett. (Ezra fant også opp boksåpnereren i 1858).

Oppfinnelsen av hermetikkteknikken kan føres tilbake til 1810 da franskmannen Nicolas Appert (1794-1841) la frem sin berømte bok «L`Art de Concerver pendant plusieurs années Toutes les Substances Animales et Vegétales» (Kunsten å bevare næringsmidler fra dyre- og planteriket friske og uforandret i flere år). Han fikk derfor en belønning på 12.000 franc av den franske regjering (med Napoleon i spissen) og regnes i ettertid å være hermetikk-teknikkens oppfinner. Appert brukte til å begynne med krukker og flasker som han fylte med mat og korket omhyggelig før koking i vannbad. Korkene var overtrukket med jordvoks og bek og ytterligere festes med ståltråd.

Den engelske kjøpmannen, Peter Durand, patenterte den runde blikkboksen som senere er kjent som hermetikkboksen. Dette var i 1810.