Arrangement

Røykesøndag

Hermetikkboksdagen!

06. feb. 2022 KL. 11:00 - 16:00

Vi markerer Hermetikkboksdagen!

Aktiviteter for store og små hele dagen:

- Smak nyrøykt fisk rett fra ovnen.

- I fabrikken kan du få falset din egen hermetikkboks!

- I verkstedet Petit kan du pynte din egen fiskebolleboks.

Hermetikkboksdagen
19. januar er den nasjonale Tin Can Day i USA. Vi kaller det Hermetikkboksdagen, og feirer 6. februar.

Hermetisering er en metode å bevare mat på ved å lagre maten i beholdere som er hermetisk lukket, forseglet og deretter sterilisert ved varme.

Oppfinnelsen av hermetikkteknikken kan føres tilbake til 1810 da franskmannen Nicolas Appert (1749-1841) la frem sin berømte bok «L`Art de Concerver pendant plusieurs années Toutes les Substances Animales et Vegétales» (Kunsten å bevare næringsmidler fra dyre- og planteriket friske og uforandret i flere år). Han fikk en belønning på 12.000 franc av den franske regjering (med Napoleon i spissen) og regnes i ettertid å være hermetikkteknikkens oppfinner. Appert brukte til å begynne med krukker og flasker som han fylte med mat og korket omhyggelig, før koking i vannbad. Korkene var overtrukket med jordvoks og bek og ytterligere festet med ståltråd.

I 1810 patenterte engelskmannen Peter Durand bruken av tinnbelagte jernbokser i stedet for flasker, og i 1820 leverte han hermetikk til Royal Navy i store mengder. Europeiske hermetikkmetoder nådde siden USA, og 19. januar 1825 fikk Ezra Daggett og Thomas Kensett patentet Tin Can.

Det skulle gå femti år før Louis Pasteur klarte å forklare hvorfor maten som ble behandlet på denne måten ikke ble ødelagt: Varmen drepte mikroorganismene i maten, og forseglingen hindret andre mikroorganismer i å komme inn i glasset.