Lito i Stavanger

I utstillingen «Litografiet i Stavanger» knyttes de to museene, Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum, sammen. De to industrimuseene deler en felles historie: med den store hermetikkindustrien vokste det frem et stort behov for trykksaker, og det var den litografiske produksjonen som la grunnlaget for den sterke grafiske industrien i Stavanger.

Utstillingen vil fortelle om Alois Senefelders oppfinnelse fra 1798, med bl.a. en fungerende rekonstruert stangpresse! Med utgangspunkt i lokale bedrifter vil vi fortelle om teknikken og produktene, fra stein til fargerik etikett.

Utstillingen har fått støtte fra Kulturdepartementet, Rogaland fylkeskommune og Stavanger kommune, Sparebankstiftelsen DNB, Sparebankstiftelsen SR-bank og Stiftelsen Fritt Ord (bevilgningen fra Fritt Ord brukes særlig til utstillinger og formidlingsopplegg om ytringsfrihet og demokrati).