Det trykte ord

«Det trykte ord» handler om betydningen Gutenbergs oppfinnelse av løse typer og typografien på 1400-tallet har hatt i århundrene som fulgte.

Utstillingen om «Det trykte ord» vil handle om betydningen av oppfinnelsen av løse typer og trykkekunsten. Vi vil vise teknologisk utvikling av ulike trykketeknikker og -maskiner. Vi vil formidle hvordan trykkekunsten har spredt kunnskap, vært medvirkende i utviklingen av demokrati og ytringsfrihet – som er et brennbart tema også i dagens samfunn. Vi vil også se på skrift og typografi, og mangfoldet i trykksaker og visuelle uttrykk som ble utviklet og produsert med disse.

Utstillingen har fått støtte fra Kulturdepartementet, Rogaland fylkeskommune og Stavanger kommune, Sparebankstiftelsen DNB, Sparebankstiftelsen SR -bank og Stiftelsen Fritt Ord (bevilgningen fra Fritt Ord brukes særlig til utstillinger og formidlingsopplegg om ytringsfrihet og demokrati).