Events

Tin Can Day

hermetikkboksdagen

05. Feb 2023 KL. 11:00 - 16:00

15. februar feirer vi oppfinnelsen av hermetikk-teknikken og hermetikkboksen på IDDIS museum. Vi røyker fisk i ovnen, byr på omvisninger, og i familieverkstedet Petit kan barn og voksne pynte sin egen fiskebolleboks med blikk og bling.

I USA feires dagen 19. januar og kalles Tin Can Day. Oppfinnelsen av hermetikkteknikken kan føres tilbake til 1810 da franskmannen Nicolas Appert (1794-1841) la frem sin berømte bok «L`Art de Concerver pendant plusieurs années Toutes les Substances Animales et Vegétales» (Kunsten å bevare næringsmidler fra dyre- og planteriket friske og uforandret i flere år). Han fikk derfor en belønning på 12.000 franc av den franske regjering (med Napoleon i spissen) og regnes i ettertid å være hermetikk-teknikkens oppfinner. Appert brukte til å begynne med krukker og flasker som han fylte med mat og korket omhyggelig før koking i vannbad. Korkene var overtrukket med jordvoks og bek og ytterligere festes med ståltråd.

Den engelske kjøpmannen, Peter Durand, patenterte den runde blikkboksen som senere er kjent som hermetikkboksen. Dette var i 1810.