acceptedPage 1Page 1clockclosePage 1facebookPage 1Page 1linkedinPage 1Page 1searchsearchtwitterPage 1must-bg

IDDIS

Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum samlokaliseres.

I 2021 åpner IDDIS i Gamle Stavanger. Da samlokaliseres Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum med felles foajé, kafé og butikk. På IDDIS blir det utstillinger om Stavangers viktige hermetikkindustri, og om menneskene som gjorde den stor. I nybyggets første etasje blir det utstillinger om grafisk industri i Stavanger, og om skriftspråkets og trykkekunstens betydning for samfunnet. Trykkeriet i andre etasje vil vise hvordan en trykksak ble til i setteriet og trykkeriet, og til slutt gjort ferdig i bokbinderiet. Den nye museumskafeen blir den perfekte møteplassen midt i Gamle Stavanger.

Hvorfor navnet IDDIS?
Iddis er det stavangerske uttrykket for etiketter på hermetikkbokser. Ordet etikett ble på lokal dialekt til «iddikett», som siden ble forenklet til iddis.

De to museene Norsk hermetikkmuseum og Norsk grafisk museum deler en felles industrihistorie, da det nettopp var behovet for fargerike etiketter og emballasje for den voksende hermetikkindustrien som la grunnlaget for den sterke grafiske industrien i Stavanger.

Iddiser fra Dreyers Grafiske Anstalt / Norsk grafisk museum

Et historisk tilbakeblikk på Norsk hermetikkmuseum og Norsk grafisk museum
Norsk hermetikkmuseum ble etablert i 1982 som et minne over hermetikknæringen som fra 1860 til 1960 var en stor og betydningsfull industri i Stavanger. Museet ligger i en nedlagt hermetikkfabrikk.

Norsk grafisk museum ble stiftet i 1991, og åpnet i 1993 utstillinger for publikum i en gammel hermetikklagerbygning i Sandvigå i Stavanger. Bygningen og området rundt ble senere omregulert til hotellutbygging, og i 2013 stengte museet for publikum og flyttet samlingene på magasin i påvente av nye lokaler.